
چند روز پیش بود که اپل بطور رسمی خبر توقف تولید آیپاد تاچ را اعلام کرد و عملا آیپادهای موجود تبدیل به آخرین iPod های قابل خرید شدند. این خبر که قلب میلیونها طرفداران آیپاد را رنجاند به معنی پایان حضوری ۲۱ ساله iPod است. همین بهانهای شد تا نگاهی به تاریخچه ۲۱ ساله آیپاد بیندازیم.
آیپاد کلاسیک، اولین آیپاد اپل
اکتبر سال ۲۰۰۱ بود که اولین آیپاد اپل بطور رسمی معرفی شد. دستگاه کوچکی که در جیب جا میشد و ظرفیت ذخیره هزار آهنگ را را داشت. آیپاد یکی از مهمترین دستگاههای اپل بود که توانست توجه افراد بسیار زیادی را به خود جلب کند و سود بسیار زیادی به کمپانی برساند.

اولین نسل آیپادها دارای ۵ گیگ حافظه داخلی بودند که ظرفیت ذخیره هزار آهنگ را داشت. طراحی iPod ها بسیار خاص بود که در سریهای بعدی هم تکرار شد. آیپاد نسل اول یک دکمه اسکرول نسبتا بزرگ داشت و دکمههای کنترل موسیقی اطراف این اسکرول جا گرفته بودند و ظاهر بسیار زیبا و مدرنی ایجاد کرده بودند. اپل آیپاد را به پورت FireWire مجهز کرده بود تا به کمک آن بتواند شارژ و به Mac وصل و اطلاعات را جابجا کند. نسل اول آیپادها قیمت ۳۹۹ دلاری داشت.
اپل با توجه به استقبال مشتریانش، توسعه ایپاد را ادامه داد و در سال بعد، یعنی سال ۲۰۰۲، نسل دوم ایپاد را عرضه کرد. نسل دوم هم مانند نسل قبلی خود بود با این تفاوت که به چرخ اسکرول لمسی مجهز شده بود و دکمههایی فیزیکی در اطراف این دایره قرار گرفته بودند. نسل سوم هم تفاوت چندانی با نسل قبلی خود نداشت و فقط اسکرول دایرهای شکل لمسی، نسبت به قبل حساستر شده بود و دکمههای فیزیکی به قسمت بالایی دایره شکل منتقل شده بودند. البته نسل سوم یک پیشرفت دیگری هم داشت؛ این نسل اولین آیپادی بود که امکان اتصال به داک را داشت.


در سال ۲۰۰۴ نسل چهارم آیپادهای اپل معرفی شد. اپل در طراحی این نسخه، دکمههای کنترل موسیقی را برروی اسکرول تعبیه کرد و این قسمت علاوه بر حالت لمسی، قابلیت کلیک کردنهم داشت.
نسل چهارم آیپاد که به iPod Photo هم مشهور بود، اولین سری از این دستگاهها بود که دارای صفحه نمایش رنگی بود. هرچند که بعد از چند ماه از عرضه این مدل، اپل تصمیم گرفت تمامی آیپادهایش را با صفحه نمایش رنگی عرضه کند.
نسل بعدی، یعنی نسل ۵ آیپادها قابلیت پخش ویدیو را داشتند که در سال ۲۰۰۵ توسط استیو جابز معرفی شد. آیپاد نسل ۵ که لقب iPod Video هم داشت در آن زمان اولین آیپادی بود که دارای رنگ مشکی بود.


بعد از آیپاد ویدیو (نسل ۵) اپل تصمیم به اضافه کردن پسوند Classic به ایپادهای سری اول گرفت و نسل ششم و آخر این سری را با نام آیپاد کلاسیک نسل ۶ با حداکثر حافظه ۱۶۰ گیگابایتی عرضه کرد. خط تولید این سری تا سال ۲۰۱۴ فعال بود ولی در ۲۰۱۴ تولید آن بطور کامل متوقف شد.
آیپاد مینی

اپل در سالهایی که در حال تولید آیپاد کلاسیک بود، نسخه جدید و کاملا متفاوتتری از این دستگاه را با نام آیپاد مینی (iPod Mini) معرفی کرد. اولین رونمایی از این سری در سال ۲۰۰۴ اتفاق افتاد که از همان اول اندازه کوچکتر آن نسبت به نسخه کلاسیک توجه عده زیادی را جلب کرد. از اولین روزی که ایپاد مینی معرفی شد، تونع رنگی بسیار زیادی داشت و همین اتفاق باعث افزایش محبوبیت این موزیک پلیر جذاب شود. ایپاد مینی در رنگهای زرد، آبی، صورتی و طلایی عرضه شد و همچنان همان سبک چینش دکمههای آیپاد کلاسیک ( نسل ۴ به بعد) را دنبال میکرد.
طول عمر این سری خیلی زیاد نبود و بعد از معرفی نسل دومی آیپاد مینی تولید آن متوقف و آیپاد نانو جایگزین این سری شد.
آیپاد نانو


آیپاد نانو که جایگزین آیپاد مینی شده بود، در آن زمان عنوان جذابترین و جالبترین آیپاد اپل را از طرفداران گرفت. ضخامت آن بسیار نازکتر از نسخههای قبلی بود و با رنگ آلومینیومی، صفحه نمایش رنگی و همان آرایش دایرهای شکل دکمهها عرضه شد. نسل دوم این سری در سال ۲۰۰۶ عرضه شد از لحاظ طراحی بهبودهایی داشت، گوشههای گردتر، طراحی کوچکتر و رنگ آلومینیومی زیباتر، نسل دوم را از لحاظ طراحی بهتر از نسل اول کرده بود.

در طراحی نسل سوم، اپل سبک متفاوتتری را برای طراحی iPod Nano پیش گرفت و در سال ۲۰۰۷ آیپاد نانو نسل سوم را به صورت عریضتر، چاقتر و با صفحه نمایش بزرگتر عرضه کرد که رنگ بندی مختلفی هم به همراه داشت. این مدل لقب “fatty” را گرفت که دقیقا هم برازنده و بیانگر ظاهر دستگاه بود.

این نسل از آیپاد هم طول عمر زیادی نداشت و بعد از یک سال با نسل چهارم آیپاد نانو جایگزین شد. نسل چهارم دوباره قد کشید و بلندتر از نسل سوم شد و یک صفحه نمایش بزرگتر را در خود جای داد. البته پیشرفتهای نسل چهارم فقط در طراحی و رنگبندی متنوعتر نبود، این دستگاه گوشههای خمیده داشت و به یک شتاب سنج مجهز شده بود تا با تکان دادن (Shake) ایپاد ترتیب پخش آهنگها بر زده (Shuffle) شود .

نسل بعدی آیپاد نانو هم در سال ۲۰۰۹ عرضه شد و مانند نسل قبلی خود بود، با این تفاوت که صفحه نمایش درازتر داشت و به دوربین و میکروفون مجهز شده بود. بدنه نسل ۵ داشت طیف رنگی متنوعی داشت.
سال ۲۰۱۰ یک سال بسیار مهم برای سری نانو بود. نسل ششم آیپاد نانو با یک تغییر اساسی معرفی شد. اینبار خبری از دکمه نبود و همه چیز فقط در یک صفه نمایش مربعی شکل تمام لمسی طراحی شده بود. طراحی ششمین نسل آیپاد به قدری پیشرو و بروز بود که طرفداران آن را به بند ساعت وصل میکردند و به عنوان ساعت هوشمند هم از آن استفاده میکردند.

موقع معرفی نسل هفتم سری نانو، اپل باز دست به تغییر سبک طراحی آیپاد زد و دوباره اندازه آیپاد را تقریبا مشابه قبل کرد. اما همچنان در این نسل هم صفحه نمایش رنگی لمسی را حفظ کرد با این تفاوت که اندازه آن نسبت به نسل قبلی بزرگتر شده بود. همچین یک دکمه مانند دکمه هوم آیفون را به این نسل اضافه کرده بود و دیگر خبری از اسکرول دایرهای شکل نسلهای قبلی نبود.

هفتیم نسل از آیپاد نانو شباهت بسیار زیادی به آیپاد تاچ داشت و برنامههای زیادی پشتیبانی میکرد. این عضو از خانواده نانو تا قبل از توقف خط تولید در سال ۲۰۱۷، در رنگهای مختلف عرضه میشد که در سال ۲۰۱۵ رنگهای جدیدتری هم به رنگهای قبلی اضافه شد.
آیپاد شافل

رونمایی از سری آیپاد شافل برای اولین بار در سال ۲۰۰۵ و همزمان با معرفی دومین نسل آیپاد مینی اتفاق افتاد. شافل اولین سری از آیپاد بود که بدون صفحه نمایش بود و بیشتر شبیه به کنترلهای امروزی اپل تیوی بود. آیپاد شافل به دلیل حذف صفحه نمایش، اندازه کوچکتری داشت و به دلیل داشتن USB، به عنوان فلش مموری هم قابل استفاده بود؛ هرچند حداکثر فضای ذخیره سازی آن ۱ گیگابایت بود.

نسل دوم iPod Shuffle همراه با یک تغییر طراحی اساسی رونمایی شد. اندازه این موزیک پلیر به نصف آیپاد کلاسیک رسید و در قسمت پشتی یک گیره کمری برای اتصال به جیب یا شلوار یا کمربند داشت. نسل دوم آیپاد شافل لقب کوچکترین موزیک پلیر زمان را گرفته بود و اپل در تبلیغات این دستگاه استفاده زیادی از این ویژگی کرد. آیپاد شافل نسل دو همراه با یک داک شارژر عرضه شد که از طریق جک هدفون به دستگاه وصل و امکان جابجایی اطلاعات و شارژ دستگاه را فراهم میکرد. اپل هنگام رونمایی، فقط به رنگ نقرهای پسند مرده بودند اما هنگام عرضه به بازار رنگهای دیگری مانند آبی، صورتی، سبر و نارنجی داشت.

حذف دکمههای کنترل موسیقی از روی دستگاه، اضافه شدن ویژگی خواندن اطلاعات آهنگ و آلبوم به کمک تکنولوژی متن-به-گفتار و تغییر سبک طراحی دستگاه، تغییرات نسل سوم آیپاد شافل بود سال ۲۰۰۹ عرضه شد. در این مدل دکمههای کنترل موزیکی از روی بدنه دستگاه، به هدفون انتقال یافت که باعث نارضایتی زیادی از این دستگاه شد.
یک سال بعد و زمان رونمایی از نسل جدید ایپاد شافل، اپل اشتباه گذشته خود را جبران کرد و دکمههای کنترل موسیقی را به بدنه دستگاه آورد. رنگ بندی جذابتر و کوچکتر شدن اندازه شاسی دستگاه تغییرات آخرین نسل از آیپاد شافل بود.

اپل دیگ هیچ تغییری در این نسل نداد و فقط در سال ۲۰۱۵، دقیقا دو سال قبل از توقف خط تولید این سری، رنگهای جدیدتری را برای نسل چهارم عرضه کرد.
آیپاد تاچ، پلیری شبیه به آیفون بدون امکان برقرای تماس
اولین iPod Touch سال ۲۰۰۷ و همزمان با آیفون معرفی شد و تنها تفاوتی که با آیفون داشت، عدم پشتیبانی از سیمکارت بود. آیپاد تاچ مانند آیفون امکان اتصال به اینترنت از طریق وایفای را داشت و برنامههایی مانند سافاری، یوتیوب، Mail، نقشه و آبوهوا برروی آن نصب بود.


نسل دوم و سوم طراحی مشابه با نسل اول را داشتند اما در سال ۲۰۱۰، زمانی که اپل، آیفون ۴ را معرفی کرد، اقدام به بروزرسانی طراحی آیپاد تاچ کرد تا شباهت ظاهر با آیفون را همچنان حفظ کند. در این بروزرسانی دوربین جلو و عقب و برنامه iMessage به آن اضافه شد و در دو رنگ سیاه و سفید عرضه شد.
ایپاد تاچ بدون هیچ گونه تغییر تا سال ۲۰۱۲ باقی ماند تا اینکه بالاخره با عرضه آیفون ۵، ایپاد تاچ نسل ۵ هم با صفحه نمایش بزرگتر، ضخامت بدنه کمتر و رنگ بندی متنوعتر تغییر ظاهر داد. البته نسل ۵ فقط از بابت طراحی به آیفون ۵ شبیه نشد، بلکه مجهز به تراشه A5 شد که به عنوان مغز و قلب آیفون ۵ هم ادا وظیفه میکرد.

بعد از نسل ۵ ام آیپاد تاچ، اپل هیچ تغییر ظاهری در آیپادهای نسل ۶ و ۷ نداد و فقط تراشه آنها را در سال ۲۰۱۷ و ۲۰۱۹ ارتقا داد تا اینکه در روزهای اخیر خبر توقف خط تولید آیپاد را منتشر کرد و یک پایان با عظمت را برای همراه ۲۱ ساله موسیقی دوستان رقم زد.
به عنوان جایگزین آیپاد، از چه دستگاهی استفاده کنیم؟
اپل دلیل توقف خط تولید آیپاد را اینگونه بیان میکند که تمامی امکانات آیپاد، در تمامی دستگاههای دیگر اپل مانند آیفون، آیپد، مک، اپل تیوی، هوم پاد و حتی اپل واچها وجود دارد. امروز تمامی دستگاههای اپل از سرویس اپل موزیک پشتیبانی میکنند و کاربرانی که هیچ دستگاهی از اپل ندارند میتواند از نسخه تحت وب یا نسخه اندرویدی آن استفاده کنند.
هرچند که همچنان فروش آیپاد تا زمان اتمام موجودی ادامه خواهد داشت اما تمامی موجودی انبار آمریکا یک روز بعد از انتشار خبر توقف تولید آیپاد، تمام شد.
شما چه خاطرهای با آیپاد دارید؟ به نظر شما واقعا زمان توقف خط تولید آیپاد بود؟